Mielipide Tammelan uuden stadionin kaavaan

10857320_931786746839423_9140645767173269810_o

Esitetty hanke on kokonaisuutena kannatettava. Vuoden 2014 aikana annettu asukaspalaute on otettu huomioon hyvin. Rakennusmassan uusittu sijoittelu antaa kaikille asukkaille paremmat näköalat asunnoistaan ja Salhojankadulla säilyvä puurivi lisää viihtyisyyttä.

Hanke on Suomen oloissa ainutlaatuinen kaupunkistadion, joka istuu hyvin Tammelan ruutukaavaan. Kokonaisuus muodostaa luontevan jatkumon Tammelan ja Kalevan RKY-alueen liittymäkohtaan. Hybridiratkaisu tuo kentän ohella Tammelaan lisää työpaikkoja, palveluita ja asukkaita niitä käyttämään.

Parantamalla jalkapalloilun olosuhteita Hattutemppu antaa tamperelaiselle jalkapalloilulle mahdollisuuden kehittyä uudelle tasolle ja vakiinnuttaa Tampereen asema Suomen jalkapallokartalla.

Pyydämme kiinnittämään jatkosuunnittelussa huomiota näihin seikkoihin:

1)   As. Oy Kalevan lukon eteen suunniteltu P-hallin ajoluiska on ongelmallinen. Tilaan pitäisi kehittää kaupunkiaukio ja kulkuväylä joukkoliikenteen pysäkeille. Jos ajoluiska kaventaa tilan, on ongelmia odotettavissa kaikelle liikenteelle Kalevan puistotiellä ja Itsenäisyydenkadulla. Ajoyhteys P-hallin olisi syytä suunnitella uudelleen. Vähimmäisratkaisuna kaupan huoltojärjestelyt tulisi hoitaa hissivaihtoehdolla, jotta ajoluiskan koko voidaan minimoida.

2)   Liikennejärjestelyt kokonaisuutena on syytä miettiä myös kaava-alueen ulkopuolella siten, että sujuva saapuminen otteluihin on mahdollista kävellen, pyörällä tai julkisella liikenteellä. Villiin pysäköintiin lähitalojen pihoille tulee puuttua. Stadionin sisäänkäyntien läheisyyteen on syytä varata riittävä määrä pyöräpysäköintipaikkoja.

3)   Kohde sijaitsee keskustassa ja on hyvin saavutettavissa kävellen, pyöräillen ja julkisella liikenteellä. Siksi maanalaisten parkkipaikkojen määrää voidaan vähentää, jolloin hankkeen hinta veronmaksajille pienenee. Parkkipaikkanormista voidaan nähdäksemme joustaa.

4)    Stadionin tunnelman parantamiseksi kentän ja katsomon välinen turva-alue kannattaisi suunnitella mahdollisimman kapeaksi. Alle 5 metrin turva-alueita on paljon suuremmillakin stadioneilla Euroopassa, joten turva-alueiden leveyttä voi vielä tarkastella. Myös katsomoiden nousua jyrkemmin olisi syytä miettiä tiiviimmän tunnelman luomiseksi. Näin katsojakokemus paranisi ja säästyvä tila voitaisiin käyttää muille toiminnoille.

Lisäksi toivomme, että ainakin kesän 2015 jalkapallokauden ajaksi stadionin sisäpuolelle, esimerkiksi katsomorakenteisiin, laitetaan esitteille isokokoiset havainnekuvat Hattutempusta ja suunnitellusta kaavamuutoksesta. Näin otteluissa käyvä yleisö voisi paremmin tutustua suunnitelmiin.

Hyväksytty perustamiskokouksessa 8.2.2015